Posjeta bihaćkom muftiji

V.d. dekana Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću doc. dr. Hajrudin Hodžić posjetio bihaćkog muftiju hafiza Mehmeda ef. Kudića

Bihać, 07. maj 2019. – Vršilac dužnosti dekana Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću doc. dr. Hajrudin Hodžić posjetio je bihaćkog muftiju hafiza Mehmeda ef. Kudića, kojeg je Sabor IZ-e u Bosni i Hercegovini na ovu dužnost imenovao 20. aprila 2019. godine. Prvom zvaničnom susretu v.d. dekana i muftije još su prisustvovali prodekan za nastavu i studentska pitanja prof. dr. Izet Terzić, koordinator za Studentski dom Fakulteta Bekir Alić, te Mensur ef. Ćehić pomoćnik muftije za vjerska pitanja.

Dr. Hodžić je čestitao hafizu Kudiću na izboru za muftiju te kazao kako je Islamski pedagoški fakultet u Bihaću imao dobre odnose sa Muftijstvom, prethodnim muftijom Hasanom ef. Makićem, da očekuje nastavak pa čak i jačanje saradnje sa Bihaćkim muftijstvom na svim poljima koja je nužna i općekorisna. Također je kazao kako Medresa u Cazinu, Muftijstvo i Fakultet  trebabaju biti bliskiji u odnosima, međusobno se pomagati i češće zajednički nastupati.

Muftija Kudić se zahvalio dekanu na posjeti, izrazio spremnost na zajedničko djelovanje, te istakao da je Bihaćko muftijstvo privilegovano što ima Fakultet i Medresu i da će shodno tome nastojati da intelektualni i drugi potencijali dviju spomenutih institucija budu više iskorišteni, a za dobrobit uže i šire zajednice.

Dalje se razgovaralo o mogućim zajedničkim projektima, većem medijskom predstavljanju i nastupanju, unapređenju vjerskog života, morala, saradnji sa medžlisima, imamima, džematima, podizanju organizacijskih sposobnosti i uopće efikasnosti u radu.

Na kraju je ocijenjeno da emanet kojeg nosi Muftijstvo i Fakultet potiče i obavezuje na afirmisanje svijesti o Bogu, čovjeku i prirodi, na predanost u poslovima, na društveno-koristan angažman, stalno isticanje i primjenjivanje islamskih vrijednosti, čuvanje digniteta i jedinstva Islamske zajednice.

V.d. dekana dr. Hodžić je iskoristio priliku i muftiji Kudiću uručio kaligrafsko-umjetničko djelo kao znak podrške, uvažavanja i oslonjenosti jednih na druge.

posjeta-muftiji-2019.jpg