Posjeta reisu-l-uleme Kavazovića Fakultetu

U sklopu obilaska Bosanske Krajine, reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović posjetio je danas Islamski pedagoski fakultet u Bihaću.

 

Boraveći u posjeti Bosanskoj Krajini, reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović je obišao Islamski pedagoški fakultet u Bihaću, prilkom čega su mu iz Uprave ove visokoškolske ustanove, upriličili svečani doček i obraćanje studentima. Predstavivši reisu-l-ulemu Kavazovića, dekan Muharem Štulanović se zahvalio i iskazao čast na ukazanoj počasti i posjeti reisu-l-uleme Kavazovića ovom Fakultetu, prepustivši riječ reisu-l-ulemi Kavazoviću, koji tom prilikom iskazao svoje zadovoljstvo posjetom i boravkom na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću, te nagalasio značaj ove ustanove za Islamsku zajednicu i društevnu zajednicu u kojoj ona djeluje.

reis_130410_01.jpg

- Drago mi je da, da je ova naša visokoškolska ustanova pri Islamskoj zajednici, hvala dragom Bogu prepoznatljiva u društvu, da ostvaruje dobre rezultate i da ste vi vrijedni studenti. Mi imamo zadaću da naš narod povežemo najčvršćim užetom. Ako naš narod ne bude uvezan tim užetom, kojeg, neka dobro znate mnogi raspredaju, vi ste oni koji to uže treba da sučete, poput onoga koji suče vunu. Znajte da ima onih koji to uže razvrću i žele da ono bude što slabije. Naš narod je preživio puno teških trenutaka, ali je ostao na nogama zahvaljujući časnim ljudima, koji se nisu bojali izazova i smrti, ni progona ni zatvora. Zbog toga je jako važno da ove naše ustanove, kao što je ovaj Fakultet ovdje u Bihaću, razvijaju kako našu duhovnost, tako i naš bosanski patriotizam i jedno i drugo su nam garancija opstanka.

U svom daljenjem obraćanju, Reis Kavazović je govorio o islamskom davetskom pozivu i ulozi studenata kao daija, te je između ostalog kazao, kako s narodom treba biti pažljivi i lijepo se ophoditi.

- Želim vam čestitati na vašem opredjeljenju i marljivosti koju pokazujete. Stoga vas još jednom molim, kao one koji će sutra zauzeti mjesta u narodu, da prema našem narodu budete blagi jer je blaga riječ djelotovrna! Ona otvara putove! Dragi Bog je u Kru'anu kazao: "Govorite ljudima lijepo..." na najljepši način im se obraćajte. Mi nismo ovlašteni da budemo sudije i da presuđujemo, nego da budemo misionari i daije." kazao je tom prilikom reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović i dodao, kako je u planu uvezivanje islamskih fakulteta u cilju razmjene studenata, kako bi se studenti susretali i učvrstili međusobne veze.

Tokom svog obraćanja dr. Amir ef. Karić, rukovodilac Vjerskoprosvjetne službe Rijaseta, je ukazao na značaj učenja i obrazovanja, naglasivši maksimalno iskorištavanje vremena kako bi u funkciju stavili blagodat razuma kojeg je Bog podario čovjeku. On je također kazao, kako ljudski kapital i potencijal leže u ljudskom razumu i na kraju skrenuo pažnju na izgrađivanje kvalitetnih međuljudskih odnosa.

Na kraju se obratio i bihaćki muftija Hasan ef. Makić, istakavši značaj duhovne čvrstine vjernika, koji i u teškim trenutcima ne očajava niti klone duhom, jer u sebi nosi čvrstu vjeru u Boga, koja mu daje samopouzdanje i orijentir u svakom vremenu i prostoru.

F.V.

reis_130410_02.jpg