Budimo humani

 

BUDI HUMAN I BUDIMO HUMANI

Muhammed, a.s. je rekao: „Allah je robu na pomoći sve dok on pomaže svom bratu."

budimo_humani_01.jpeg

U nama je usađeno humano djelovanje i to samo trebamo njegovati. Čovjek se osjeća posebno kada pruži onoliko koliko može onom kome je potrebno. Šta više, pojedinac može mnogo toga učiniti, ali kad se ljudi spoje onda mnoštvo stvari mogu popraviti, ispraviti, učiniti boljim i sigurnijim, uz Gospodarovu pomoć. Tako smo mi, studenti, tokom određene prakse vidjeli da je ruka sigurnosti potrebna starim osoba. Osobe treće životne dobi su uvijek mile i drage prema nama i gledaju kako da nas učine sretnim, tako smo mi odlučili učiniti da majka Asima osjeti toplinu svoga doma. Majka Asima nije nama rekla kako su joj potrebna drva, već je to vješto skrivala kao tajnu, ali naša srca su zatreptila među hladnim zidovima tako da su osjetila potrebu udružiti snage.

Studenti četvrte godine Socijalne pedagogije i duhovne skrbi, uz pomoć i podršku Islamskog pedagoškog fakulteta pokrenuli su akciju „Drva za topao dom majke Asime". Uz Allahovu pomoć niko nije ostao gluh na ovu našu akciju i darovao je onoliko koliko je mogao. Ne trebamo zaboraviti da time što dajemo, nećemo ostati bez opskrbe, nego će nam ju On pokloniti, imaš onoliko koliko udijeliš. A to dokazuje i ovaj hadis-kudsi: „Čovječe dijeli da ti dadnem." Ovog puta uspješno, hvala Allahu, smo svi zajedno skupili 307 KM, od toga u iznosu od 250 KM kupili smo 3 metra iscijepanih drva, a ostatak ćemo joj kupiti neke prehrambene namjernice, i potrepštine. Zadovoljni ovom akcijom, srca su nam ispunjena, zahvalni Milostivom što nam naše ruke nije učinio stisnutima, time su duše osjetile rahatluk, jer će majka Asima osjetiti u ovim zimskim danima  topao dom. Molimo Allaha dž.š., da nam ukabuli i u sevap upiše ovo hajr djelo. Danas ćemo inshallah uručiti drva i namjernice i nadamo se da ćemo joj razveseliti dan.

Nije nam zaista cilj, i ne pišemo o ovome  radi pohvala, jer insan ne zavisi od toga, već od Gospodarove milost. Cilj nam je da pokušamo doprijeti do vaših srca i da zajedno pomažemo onima kojima je pomoć potrebna. Ovih dana potrošit ćemo mnoštvo vremena i novca u organizaciju i doček Nove godine, trebamo i pokazati otvorena srca i ruke prema osobama treće životne dobi, oni također trebaju našu organizaciju, naše tople riječi, raširene ruke i ugodne zagrljaje.

A mi u svom društvu imamo mnogo ovakvih slučajeva, a koliko ih tek ima, a da mi i ne znamo da su socijalni slučaj, koliko ih ima, a da nisu adekvatno zbrinuti ? Žalosno je što se pridaje pažnja za organizaciju jedne noći koja će proći i opet isto, a tamo gdje možemo popraviti stanje i učiniti sretnim mnogo ljude na nekoliko sedmica, mjeseci ili čak godina, nama je tad ponekad teško djelovati. Zato smo tu gdje jesmo, zato nam je društvo takvo kakvo jeste. "Allah neće promijeniti stanje jednog naroda sve dok taj narod ne promijeni samoga sebe". (Er-Raad, 11).

Ali evo lijepe priče, ima nešto i pozitivno s čim se ponosimo i nadamo se da će se društvo osvjestiti i drugačije razmišljati. Još jednom se zahvaljujemo onima koji su na bilo koji način pomogli i učestvovali u ovom hajr djelu na kojem nećemo stati ako Bog da.

Studenti četvrte godine Socijalne pedagogije i duhovne skrbi Islamskog pedagoškog Fakulteta

budimo_humani_02.jpg

budimo_humani_03.jpg