Previous Next

DEKAN IPF-A U BIHAĆU UČESTVOVAO NA MEĐUNARODNOJ KONFERENCIJI O ARAPSKOM JEZIKU

U organizaciji Međunarodnog vijeća za arapski jezik, u Dubaiju je od 06-08. novembra održana međunarodna konferencija o arapskom jeziku. Na konferenciji je učestvovalo preko 550 istraživača iz 68 različitih zemalja svijeta, koji su svoje radove izlagali kroz desetine tematskih cjelina. Pored istraživača, na konferenciji je bilo prisutno oko 100 voditelja odsjeka za arapski jezik iz čitavog svijeta, kao i nekoliko desetina urednika renomiranih naučnih časopisa iz oblasti arapskog jezika.

Ovogodišnja konferencija je deveta po redu i obilovala je kvalitetnim radovima i izlaganjima, poseban fokus je stavljen na kvalitet naučno-istraživačkih radova i objavljivanja radova u indeksiranim časopisima, pri čemu su zapažena izlaganja imali predstavnici baza podataka: Ebsco, Scopus, Clarivate i drugi. Prisutni su s posebnom pažnjom pratili izlaganja predstavnika akademije arapskog jezika iz Iraka, Sudane, Mauritanije, Šarike i Egipta i prezentaciju njihovih zajedničkih projekata.

Dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću dr. Hajrudin Hodžić je učestvovao na konferenciji kroz svoja dva izlaganja. Prvo izlaganje je bilo o indeksiranim časopisima koji objavljuju radove iz oblasti arapskog jezika u BiH, a drugo u sklopu otvorenih razgovora o arapskom jeziku izvan granica Arapskog svijeta.

Ova međunarodna konferencija bila je prilika za međusobno upoznavanje, razmjenu iskustava i promociju projekata od značaja za izučavanje arapskog jezika u svijetu, posebno u sredinama u kojima arapski jezik nije maternji jezik stanovništva.