Edukativno-sportski susreti islamskih fakulteta

 

VIII (osmi) edukativno-sportski susreti islamskih fakulteta u BiH i Sandžaku

 

U organizaciji Unije studenata islamskih fakulteta u BiH i Sandžaku a pod pokroviteljstvom Uprave za obrazovanje i nauku Rijasetu IZ-e u BiH održani su VIII edukativno sportski susreti, a domaćin je bio Islamski pedagoški fakultet u Bihaću. Susreti su trajali tri dana 20.04.2018. - 22.04.2018. godine.

Na susretima je učestvovalo 80 studenata a učešće su uzeli studenti sa:

-          Fakultet islamskih nauka - Sarajevo,

-          Fakultet za islamske studije - N. Pazar,

-          Islamski pedagoški fakultet - Zenica,

-          Islamski pedagoški fakultet - Bihać koji je ujedno i bio domaćin.

-Petak 20.04.2018. nakon što su se gosti smjestili na Islamskom pedagoškom fakultetu, nakon akšam namaza na otvaranju manifestacije u ulozi domaćina ispred Fakulteta se gostima obratio dekan prof. dr. Fuad Sedić. Poselamio je i poželio dobro došlicu svim gostima, studenticama i studentima.  Svoje izlaganje je započeo sa hadisom: „Ko ne bude samilostan prema mlađima, i ne bude uvažavao starije, nije jedan od nas." Time je naglasio značaj susreta i značaj druženja. Zahvalio se Ahmedinu Seferoviću i ostalim studentima koji su ove susrete organizirali na najbolji mogući način. Također, on je izrazio ponos koji osjeća prema svojim studentima. Naglasio je da je sam cilj susreta druženje, upoznavanje, uputio dovu da sve prođe u najboljem redu. Svoje izlaganje je završio stihom: „Čovječe rodio si se plačući, a narod oko tebe se smijao od dragosti, radi u svom životu ono što će te dovesti do toga kad budeš odlazio dok oko tebe plaču ti se smiješ."

Studentima se obratio i muftija Hasan ef. Makić, koji je selamio goste, izrazio dobro došlicu Također, Makić je naglasio značaj susreta islamskih fakulteta, jer na taj način upoznajemo domovinu, krajeve i da se međusobno upoznajemo. Naveo je jedan hadis: „Kada se srca upoznaju ona se zbliže, a kada se ne upoznaju, ona su razjedinjena."

Ispred Unije studenata islamskih fakulteta se obratio predsjednik Ahmedin Seferović a ujedno student i domaćin ispred Islamskog pedagoškog fakulteta koji je izrazio dobrodošlicu učesnicima. Također, se zahvalio upravi IPF-a na suradnji, i ukazanom povjerenju i emanetu, zahvalio se Ekremu Tucakoviću. Kazao je da su susreti dugoročan projekat Unije koji imaju za cilj da ujedinjuju studenti islamskih fakulteta, da se upoznaju i učestvuju zajedno na ovakvim i sličnim manifestacijama.

Ispred Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta IZ-e u BiH se obratio Ekrem ef. Tucaković. Ponosno je govorio kako osjeti povezanost fakulteta i samih studenata. Naglasio je da Unija studenata islamskih fakulteta ima priliku da uradi jedan ili više projekata do oktobra mjeseca ove godine koji će biti kvalitetni i oni će sa zadovoljstvom finansirati te projekte. Također je govorio o poboljšanju nastave i studenskog života, o važnosti svakog islamskog fakulteta i da svaki od njih ima svoje mjesto u društvu. Od studenata očekuje da mijenjaju ono što ne priliči našem društvu i da se ne mire sa nepravdom, da studenti trebaju nuditi rješenja za probleme terete naše društvo. I na kraju svog obraćanja zvanično otvorio VIII edukativno-sportske susrete islamskih fakulteta u BiH i Sandžaku

-Subota 21.04.2018. bile su organizovane  dvije edukativne radionice po 40 studenata na jednoj radionici i 40 na drugoj.

Radionicu pod nazivom „Upravljanje stresom" vodila je prof. dr. sc. Vildana Aziraj-Smajić spec. kliničke psihologije gdje su se studenti edukovali o stresu, šta ga uzrokuje, kako se nositi s njim, stvarima koje uzrokuju stres te stvari koji pomažu u otklonjanju stresa, iznosili svoja mišljenja i prijedloge.

Radionica pod nazivom „Utjecaj životnog stila na zdravlje" vodio je predavač mr. sc. Damir Čirić dr. medicine spec. dječije hirurgije.

Nakon podne namaza održao se izlet pokraj Une - Topole gdje su učesnici družili, uživali u ljepotama prirode i Une. Nakon izleta posjećen je Ostrožac stari grad gdje su studenti vrijeme proveli u obilasku grada i fotografisanju. Poslije akšam namaza bile su slobodne aktivnosti gdje su imali priliku da upoznaju grad.

-Nedjelja 22.04.2018. sportski dio susreta gdje je održan turnir u nogometu za muškarce i turnir u odbojci za djevojke. Pobjednik u nogometu je Fakultet islamskih nauka Sarajevo a drugo mjesto je uzela ekipa Islamskog pedagoškog fakulteta Bihać. A u obojci prvo mjesto je osvojila ekipa iz Sandžaka a drugo mjesto Fakultet islamskih nauka Sarajevo. Poslije podne održana je završnica susreta i zatvaranje susreta gdje su se uručile nagrade za pobjednike te certifikati, zahvalnice svim učesnicima.

Na završnoj manifestacij ispred IPF-a se obratio prodekan prof. Izet Terzić izrazio je zadovoljstvo kako su protekli susreti, zahvalio se svojim studentima koji su bili organizatorima i zahvalio se gostima što su bili strpljivi i poštovali protokol. Naglasio važnost susreta islamskih fakulteta, te da na taj način prikazivamo naše fakultete i mi kao studenti bolje se upoznajemo. Pozvao sve studente da se obrate mlađim genercijima i pozovu njih da upoznaju islamske fakultete u BiH i Sandžaku. Zahvalio se gostima, poselamio još jednom sve prisutne i uputio dovu da hajrom stignu studenti iz Sarajeva, Zenice i Novog Pazara  u svoje gradove.

Naš gost je bio prodekan za nastavu Fakulteta za islamske studije iz Novug Pazara Admir Muratović, a njegova posjeta našem gradu i Fakultetu je od velikog značaja. Naglasio da su svi studenti islamskih fakulteta pobjednici, jer su se pokazali u najljepšem svjetlu. Naglasio da su studenti Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću bili izvrsni domaćini i da su zadali veliki zadatak idućim domaćinama. Zahvalio se na svemu i rekao da se osjećao kao u Novom Pazaru. Čestitao pobjednicima, čestitao svima na pravednoj igri.

Manifestaciju je zatvorio predstavnik Uprave za obrazovanje i nauku Ekrem ef. Tucaković, poselamio prisutne, izrazio zadvoljstvo i radost na dobrom dočeku, a najveći uspjeh je pravedna igra. Rekao da se iskreno nada da će i svaki sljedeći susret biti na ovom nivou ili još bolji. Naglasio da će prenijeti detalje ostalim članovima Rijaseta i da će se u buduće više zalagati za ovakve projekte. Također je jasno rekao da smo pokazali šta je zapravo islamska Zajednica i da mi činimo tu islamsku Zajednicu. Dr. Tucaković je zvanično zatvorio VIII Edukativno-sportske susrete Unije studenata islamskih fakulteta BiH i Sandžaka. Na kraju rekao da su ovi susreti najbolji do sad i da smo svi pobjednici.

Moto domaćina je bio "Čovjek je ogladalo svog prijatelja, a nama bi bila čast da sa vama gradimo most prijateljstva." A završna poruka učesnicima je bila da uvijek imaju na umu da prijateljstvo nije samo društveni čin već i vjerski značajan odnos. Islam od nas traži da zadržimo prijatelje koji nas približavaju Allahu i da se prema njima lijepo ophodimo. Mi iz Sarajeva u sebi čuvamo šeher, iz Zenice borbenost, iz Novog Pazara gostoprimstvo, a vas molimo da iz Krajine poneste ono najljepše, ono što je osvojilo vaša srca.

Na kraju zahvala Allahu dž.š., našem Gospodaru, zahvala Upravi za obrazovanje i nauku Rijaseta IZ-e u BiH, Upravi Islamskog pedagoškog fakulteta na čelu sa dekanom Fuadom Sedićem, ostalim profesorima i zaposlenicima, organizacionom odboru na čelu sa Ahmedinom Seferovićem i domaćinima koji su bili dio tima organizacije bez kojih se ne bi postiglo ono što se postiglo.

Bihać, 24.04.2018, godine

Susreti_2018_01.JPG
Susreti_2018_02.JPG
Susreti_2018_03.JPG
Susreti_2018_04.JPG
Susreti_2018_05.JPG