Edukativno-sportski susreti u Novom Pazaru

 

Edukativno-sportski susreti koji su održani u Novom Pazaru

Unija studenata Islamskih fakulteta u Bosni i Hercegovini organizovala je sedme po redu edukativno-sportske susrete koji su se održali dana 28, 29, i 30 aprila 2017. godine u Novom Pazaru. Cilj ovih susreta jeste zbližavanje studenata upoznavanje i razmjena iskustava a tako i edukativno sportske aktivnosti u kojima su učešće uzeli određeni broj studenta islamskih Fakulteta u BiH i Sandžaku. Cilj ovakvih susreta je druženje studenata u duhu Islama, zbližavanje, razmjena iskustava među studentima i njihovo među povezivanje jer smo mi budući predstavnici svoje vjere u Zajednici.

Dana 27.04.2017 godine  u 14:00 h održan je prvi predramazanski skup mladih u BiH koji je organizovao Rijaset islamske godine u BiH na čelu s Reisu-l-ulemom Huseinom ef. Kavazovićem. Skup je nazvan „mreža mladih" pod motom „Mladi budućnost Zajednice" a skup je održan u Sali Doma mladih  Centar Skenderija. Određeni broj studenata koji su išli ispred Muftijstva Bihaćkog i Islamskog pedagoškog fakulteta iz Bihaća imali su priliku poslušati poruku  Reisu-l-uleme koji je između ostaloga istakao značaj vjere kod čovjeka  kao i na značaj institucionalnog organizovanja muslimana  na ovim prostorima kroz institucije Islamske zajednice važnosti i bitnosti učestvovanja i uključivanje mladih Zajednici u kojoj borave.

Dana 28.04.2017. godine studenti su iz Sarajeva krenuli put Sandžaka put ka N. Pazaru. Devetnaest studenata je predstavljalo Islamski pedagoški fakultet iz Bihaća a oni su: Adnan Samardžić, Ahmedin Seferović, Senad Begić, Denis Luković, Emrah Čohodar, Izet Mehić, Nermin Palić, Admir Midžić, Amar Zejnić, Asmir Atajić, Salih Hadžić, Indira Hafurić, Dženita Bajrić, Merjema Hodžić, Amina Redžić, Almira Demirović, Asima Sefić, Elvira Rakić, Emina Šertović.

Stigli smo u petak 28.04.17. godine u 19:00 h domaćini su nas lijepo i ugodno dočekali te nakon toga smjestili smo se u dom medrese Gazi Isa Beg. Nakon toga prisustvovali smo uvodnom obraćanju domaćina, gdje je poslije svako predstavio svoj Fakultet.

Subota 29.04.17, godine u 10:00 h prisustvovali smo edukativnim radionicama odnosno seminarima na kojima su studenti slušali predavanja od predavača dekana prof. dr. Envera Gicića koji je govorio na temu „Profil svršenika Islamskog fakulteta i izazovi u 21. stoljeću" te predavač prodekan prof. dr. Admira Muratovića koji je govorio na temu „Genocid nad Bošnjacima- istinom do pomirenja".

U 19:00 h održan je projekat genocida kojeg je uradila Unija studenata islamskih fakulteta pod nazivom „Genocid nad Bošnjacima u kontinuitetu". Ovo je jako teška tema ali i veoma bitna za nas Bošnjake ali i omladinu koja ne smije i ne treba dozvoliti da se zaboravi genocid koji je počinjen nad Bošnjacima. Nakon izlaganja projekta prof. dr. Admir Muratović koji je ujedno direktor Instituta za istraživanje genocida i zločina je čestitao na izloženom projektu Unije studenata islamskih fakulteta i naglasio bitnost i značaj ovog projekta. A između ostaloga rekao:" iako se radi o mladim ljudima, i oni su sami birali temu koju će obrađivati oni su izabrali najtežu temu koja je važna za sve Bošnjake".

Važno je napomenuti da smo svi pobjednici na ovim susretima, svi smo doprinijeli zbližavanju i jedinstvu. Naš domaćin naše Sandžaklije  kako uprava Fakulteta tako i studenti domaćini su nam zaista pokazali kako se dočekuju gosti musafiri, vidjeli smo da gosti kod njih imaju posebno mjesto. Svi mi smo osjetili da pripadamo tu niti u jednom momentu nismo osjetili nelagodu. Znali smo da će nam biti lijepo ali nismo ni zamislili da ćemo se osjećati kao kod svoje kuće, za neke momente nemamo pravu riječ da to opišemo. U roku od tri dana smo se zbližili kao da se poznajemo godinama. Jedno je sigurno da ćemo pamtiti i prepričavati ljubaznost i gostoprimstvo Sandžaklija. Bila nam je čast biti gostima kod naših Sandžaklija ali isto tako bilo nam je zadovoljstvo predstavljati svoj Islamski pedagoški fakultet iz Bihaća na proteklim susretima te ovom prilikom se zahvaljujemo kako dekanu fakulteta prof. dr. Fuadu Sediću tako i upravi Fakulteta te mislimo da smo u najboljem svjetlu predstavili svoj Fakultet i opravdali ukazano povjerenje.

Put Bosne put Bihaća krenuli smo u nedjelju večer oko 18:30 h a hvala Allahu dž.š. doputovali smo u ponedjeljak ujutro u 07:00 h.
ASIPF

N.Pazar01.jpeg

N.Pazar02.jpg

N.Pazar03.jpg

N.Pazar04.jpg

N.Pazar05.jpg

N.Pazar06.jpg

N.Pazar07.jpg

N.Pazar08.jpg