Previous Next

Hafiska dova Ahmeda Delića studenta IPF u Bihaću

U organizaciji Medžlisa IZ-e u Tešnju i džemata Šije proučena je hafiska dova Ahmedu Deliću


U nedjelju, 29. augusta 2021. godine u prepunoj džamiji džemata Šije upriličena je svečanost na kojoj je Ahmed Delić promovisan u zvanje hafiza Kur'ana. Ovom značajnom događaju prisustvovale su brojne zvanice i gosti, predstavnici vjerskog i društvenog života nižih i viših nivoa, članovi hafizove porodice, njegova rodbina, prijatelji, studenti sa IPF, imami i džematlije.

Na početku svečanosti, a nakon ašereta kojeg je proučio kurra hafiz Alija ef. Rahman, uvodnih i riječi dobrodošlice voditelja programa Belmin-ef. Bašića, velikom skupu se ispred Medžlisa i predsjednika Zehrudina Kruške obratio glavni imam mr. Fuad-ef. Omerbašić. Pored čestitanja Fuad-ef. je izrazio zadovoljstvo što se Medžlis u Tešnju od završetka agresije na BiH obogatio sa 28 hafiza, da je Ahmed Delić četvrti ovogodišnji tešanjski i drugi hafiz Škole Kur'ana MIZ-e u Tešnju. Svoje obraćanje završio je sa porukom da Kur'an bude svakodnevno u praksi i primjeni među muslimanima.

Prisutni su dalje sa pažnjom i zadovoljstvom saslušali odlomke iz Kur'ana koje su proučili hafizi: Emir Ćeman, Rasim Ibrahimkadić, Ahmed Muhamed, Anes Mulić, Eldar Ćatibušić, Nail Salkanović, Vedad Jupić, Nermin Ibrahimović, Almir Salkanović i kurra hafiz Aziz Alili. U nastavku su se auditoriju obratili direktor Udruženja Bošnjaka “Vrijeme – Zeman” dr. Jasmin Hadžikadunić, dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću prof. dr. Hajrudin Hodžić i muftija zenički hafiz dr. Mevludin-ef. Dizdarević. Muftija je čestitao hafizu i njegovim roditeljima a zatim kazao: „Činjenica je da Islamska zajednica i Bošnjaci preživljavaju svojevrsnu duhovnu i intelektualnu renesansu i mi muslimani treba da se s tim ponosimo.“ Još je podvukao da muslimani akumulirano znanje o islamu trebaju pretvoriti u novi sistem vrjednota ali isto tako trebaju usvojiti etički kod Kur'ani kerima kako bi im postao novi obrazac življenja.

Hafiz Ahmed je dalje po protokolu, a shodno našem adetu u ovakvim prilikama, proučio posljednje kur'anske sure dok je muhaffiz Ahmed-ef. Bukvić učio hafisku dovu.

Dodjela hafiske diplome hafizu Ahmedu
Pred sami čin uručenja hafiske diplome prisutnim se obratio izaslanik reisu-l-uleme mr. Salih-ef. Halilović imam Gazi Husrev-begove džamije u Sarajevu. Čestitajući hafizu, njegovoj porodici, muhaffizu, Medžlisu i njegovoj Školi Kur'ana hafiz Halilović je iznio niz činjenica koje potvrđuju da se skoro iz dana u dan brojnost hafiza u BiH povećava i da je to veliki napredak IZ-u i muslimana. Kazao je kako i taj segment treba da doprinese popravljanju stanja muslimana. Podsjetio je na hadis po kojem će na glavu hafiza biti stavljena kruna časti a njegovim roditeljima će se odjenuuti ogrtači vrijedniji od dunjaluka. Na kraju sadržajne i inspirativne svečanosti slijedila su čestitanja i darivanja hafiza kako od pojedinaca tako i od institucija.

Hafiz Ahmed Delić (biografija)
Hafiz Ahmed Delić, sin Ševal-ef. Delića i Šemse iz Šija, rođen je 17. 05. 1998. godine u Tešnju. Poslije osnovne škole završio je gimnaziju “Musa Ćazim Ćatić” u Tešnju. Redovni je student III godine na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću, odsjek Islamska vjeronauka i vanredni je učenik trećeg razreda Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu. Pred muhaffizom Ahmed-ef. Bukvićem hifz je učio od 01.05.2019. do 20.04.2021. i položio ga pred komisijom Rijaseta IZ-e 09. septembra 2021., odnosno 01. muharrema 1443. godine.

Preporod