Osuda napada na prof. dr. Muharema Štulanovića

Nastavno-naučno vijeće IPF-a je na sjednici održanoj 16.02.2023. osudilo medijske napade koji dolaze od medija sa prostora Srbije i manjeg bh entiteta na prof. dr. Muharema Štulanovića, a povodom informacija da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike srpske (MUP RS) otvorilo istragu protiv prof. Štulanovića, jer je manji bosansko-hercegovački entitet nazvao „genocidnom tvorevinom“.

Odlukama Međunarodnog suda u Hagu je potvrđeno da su vojska i MUP tog entiteta izvršili genocid nad Bošnjacima - u ime Republike srpske, stvarajući Republiku srpsku.

Nastavno-naučno vijeće IPF-a čvrsto stoji iz svojih profesora i osuđuje pokušaje vlasti manjeg bh entiteta da ućutka, zastraši i procesuira one koji te činjenice iznose javno. Kako god je neprihvatljivo da se ljudi ubijaju samo zato što su druge vjere i nacionalnosti, tako je neprihvatljivo i da se progone samo zato što govore istinu!

Prof. dr. Muharem Štulanović je vrijedan i čestit član akademske zajednice i svojim cjelokupnim djelovanjem je primjer borca za istinu, suživot i pravdu na ovim prostorima.

Nastavno-naučno vijeće smatra neprihvatljivim i pokušaj zastrašivanja hafiza mr. Amira-ef. Mahića.