Posjeta direktorice Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka IPF-u u Bihaću

Posjeta direktorice Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka dr. Dževade Šuško Bihaćkom muftijstvu i Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću

 

Direktorica Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka dr. Dževada Šuško bila je 13. i 14. decembra 2016. godine gost Bihaćkog muftijstva i Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću. Prvog dana svog boravka dr. Šuško je u večernjim satima na Islamskom pedagoškom fakultetu održala predavanje  na temu "Islamska tradicija Bošnjaka", a u okviru redovne sedmične tribine "Snagom vjere do savršenstva duše". Između ostalog govorila je o važnosti izučavanja ali i njegovanja islamske tradicije Bošnjaka, njenom smišljenom potiskivanju u prijašnjem komunističkom sistemu i o islamskoj tradiciji kao nezaobilaznom elementu u spoznaji vlastitog identiteta muslimana Bosne i Hercegovine.

Drugog dana dr. Šuško je u okviru planiranih poslova održala predavanje na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću, kojem su uz studente prisustvovali profesori Fakulteta na čelu sa dekanom prof. dr. Fuadom Sedićem i bihaćki muftija Hasan ef. Makić. Uvažena gošća je predstavila Institut, njegove aktivnosti, planove i saradnju sa drugim institucijama, organizacijama, asocijacijama, te ukazala na bitnost osnivanja i djelovanja Instituta. Po završetku izlaganja slijedila je diskusija s kojom je dodatno obogaćeno upoznavanje s Institutom i njegovim opredjeljenjem da se što kvalitetnije afirmiše kulturno-historijska, vjerska i društvena dimenzija bošnjačke tradicije.

Potom su dr. Dževada Šuško i dekan dr. Fuad Sedić potpisali memorandum o razumijevanju i saradnji koji će obuhvatiti realizaciju naučno-istraživačkih projekata, organiziranje naučnih simpozija, kulturnih manifestacija, susreta, izložbi, promocija, kao i unapređenje bibliotečke i izdavačke djelatnosti od obostranog interesa. Ovom činu ozvaničenja saradničkih odnosa prisustvovao je i bihaćki muftija Hasan ef. Makić.

Svoje aktivnosti direktorica Dževada završila je u Kulen-Vakufu gdje je održanim predavanjem učestvovala u obilježavanju 134. godine od ustoličenja prvog reisu-l-uleme Mustafe Hilmi ef. Hadžiomerovića, inače Kulen-Vakufljanina.

Dzevada_Susko_01.jpg

Dzevada_Susko_02.jpg

Dzevada_Susko_03.jpg

Dzevada_Susko_04.jpg