Previous Next

Predavanje dr. Sulejmana Zebibija na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću

Islamski pedagoški fakultet imao je čast ugostiti prof. dr. Sulejmana Zebibija sa Instituta El-Feth el-Islami u Damasku. Dr. Zebibi održao je motivacijsko predavanje za studente IPF-a na arapskom jeziku, dok je dekan Fakulteta, dr. Hajrudin Hodžić bio u ulozi prevodioca.

Na početku je dr. Hodžić ukratko predstavio gosta i istakao kako je podučavao većinu bosanskih studenata koji su studirali u Siriji, te da je ovo njegova druga posjeta Bosni i Hercegovini.

Predavanje je bilo veoma inspirativno i obilovalo je kur'anskim primjerima, s obzirom da je dr. Zebibi i hafiz Kur'ana na deset kiraeta. Gost je govorio o važnosti iskorištavanja prilika u privatnom i poslovnom životu, o značaju inicijativnog duha kod vjernika, važnosti pojedinca i o tome kako sve velike ideje kreću od pojedinaca. Dr. Zebibi je završio svoje obraćanje s hairli dovama upućenim za prisutne, a mi smo se od njega rastali s nadom da ćemo ponovo imati priliku učiti od ovog cijenjenog alima.

Sutradan je uvaženi bihaćki muftija hafiz Mehmed-ef. Kudić upriličio prijem za uvaženog gosta i upoznao se sa stanjem vjerskog i naučnog života u Siriji, a u večernjim satima je gost održao predavanje za učenike medrese „Reis Džemaludin-ef. Čaušević“ u Cazinu.