Previous Next

Profesori IPF-a u Bihaću u posjeti naučnim i obrazovnim ustanovama u Istanbulu

Profesori Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću, predvođeni dekanom dr.sc. Hajrudinom Hodžićem, proteklu sedmicu proveli su u radnoj posjeti Istanbulu. Delegacija u sastavu: dr.sc. Sulejman Topoljak, dr.sc. Izet Terzić, dr.sc. Nusreta Kepeš, dr.sc. Hakija Kanurić, dr.sc. Dijana Sulejmanović te ass. Nina Halilbašić u pratnji dekana Hodžića posjetili su Teološki fakultet na prestižnom Univerzitetu Marmara, gdje su ih ugostili dekan prof. dr. Ismail Safa Ustun sa saradnicima.

Tokom višesatnog razgovora, razmijenjena su iskustva o radu u uvjetima pandemije, izdavačkoj djelatnosti te stručnom osposobljavanju akademskog osoblja. Također, kako Univerzitet Marmara ima preko 50.000 studenata, razgovarano je i o obezbjeđivanju optimalnih uvjeta za život i rad studenata, kako u studentskim domovima, tako i u samim učionicama.

Profesori IPF-a posjetili su i ISAM – Centar za islamske studije gdje su sa zamjenikom direktora prof. dr. Tuncay Basoglu razgovarali o uređivačkoj politici naučnih časopisa, zbornika i drugih publikacija te o aktuelnim projektima. Razgovaralo se o međusobnoj saradnji i razmjeni publikacija, kao i o budućoj zajedničkoj saradnji po pitanju prevođenja naučnih članaka i digitalizacije istih.

Posjeta Istanbulu praćena je i obilaskom historijskih znamenitosti, a po povratku u Bihać nastavilo se s vrijednim radom na pospješivanju naučno-istraživačkog rada te poboljšanju studentskog standarda na Islamskom pedagoškom fakultetu.