Previous Next

Profesori sa Univerziteta Dumlupinar iz Kutahije na IPF-u u Bihaću

U sklopu razmjene nastavnog osoblja u okviru međunarodnog programa Erasmus+ na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću gostovalo je nekoliko profesora sa univerziteta Dumlupinar iz Kutahije, Republika Turska.

Prvu grupu profesora na razmjeni predvodile su profesorice Sumeyye Sevinc i Rabia Yildirm, koje su boravile na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću u periodu između 14. i 18. marta ove godine. Tokom svog boravka profesorice su imale priliku prisustvovati nastavi, upoznati se s načinom njenog izvođenja, te nastavnim metodama koje se koriste na srodnim predmetima na kojima su angažovane na svom matičnom univerzitetu. Zauzvrat, one su nastavnom osoblju Islamskog pedagoškog fakulteta prenijele svoja iskustva i načine rada.

Drugu grupu nastavnog osoblja sa istog univerziteta, koja je boravila na razmjeni u sklopu istoimenog programa predstavljali su profesori: Talha Zaim, Mustafa Dilsiz, Muhammet Suheyb Suleyman i Ismail Ozdemir. Oni su iskoristili period svog boravka na Fakultetu da prisustvuju izvođenju nastave na srodnim predmetima, ali i da održe nekoliko predavanja studentima Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću. Njihova izlaganja su privukla pažnju i oduševljenje studenata IPF-a, posebno jer su neka od njih održana na Odsjeku za islamsku vjeronauku na arapskom jeziku bez prisustva prevodioca.

Obje grupe gostiju imale su priliku obići i upoznati se sa znamenitostima grada Bihaća, kao i okolnih gradova, intenzivno se družeći sa nastavnim osobljem Islamskog pedagoškog fakulteta.

Na kraju posjete je Bihaćki muftija hafiz Mehmed-ef. Kudić upriličio prijem za profesore sa spomenutog univerziteta i u prisustvu dekana prof. dr. Hajrudina Hodžića s njima razmatrao mogućnosti saradnje između visokoobrazovnih ustanova IZ-e i univerziteta u Turskoj, s posebnim akcentom na razmjenu osoblja i iskustva na polju primjene različitih metoda na polju izučavanja arapskog jezika.