Promocija diplomanata 2013.

 

 

SVEČANA PROMOCIJA DIPLOMANATA ISLAMSKOG PEDAGOŠKOG FAKULTETA U BIHAĆU

 

U ponedjeljak, 23. decembra, održana je svečana promocija 48 diplomanata Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću. Svojim prisustvom svečanost su uveličali brojne ličnosti iz akademskog, kulturnog i vjerskog života među kojima; izaslanik Reisu-l-uleme dr. Amir ef. Karić, dekan Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, prof. dr. Ismet Bušatlić, dekan IPF-a u Zenici prof. dr. Zuhdija Adilović, prof. dr. Nusret Isanović, rektor Univerziteta u Bihaću prof. dr. Refik Šahinović, bihaćki Muftija prof. Hasan ef. Makić, ispred Univerziteta u Zenici prof. dr. Refik Ćatić, savjetnik načelnika Općine Bihać Izudin Saračević, porodice, rodbina i prijatelji diplomanata. Moderator svečanosti je bio prof. Suad ef. Mahmutović, koji je svojim retoričkim umijećima dodatno uljepšao program svečanosti. Prisutnima se prvi obratio dekan Fakulteta prof.dr. Muharem Štulanović, koji je tom prilikom istakao značaj i vrijednost islamskih odgojno-obrazovnih institucija čiji je zadatak i cilj, obrazovati kadar koji će biti sposoban da odgovori na izazove vremena u kojem živi.

Promocija

„Mi želimo doprinijeti razvoju naše zemlje, tako što ćemo obrazovati kadrove koji će odgajati ljude i promovisati mir, toleranciju i ulogu morala u kreiranju kvalitetnijeg i prosperitetnijeg društva“ kazao je Štulanović.

PromocijaObrazovanje kao garancija za svjetliju budućnost

Ispred Rijaseta Islamske zajednice BiH obratio se izaslanik Reisu-l-uleme i šef Vjerskoprosvjetne službe dr. Amir ef. Karić, koji je pored značaja obrazovanja i učenja naglasio i važnost kvalitete obrazovanja i učenja, bez koje obrazovanje nema potpunu vrijednost.

„Potrudite se da budete ispiracija onima koje podučavate, umjesto što će te praviti svoje kopije i replike. Samo odgajanjem i obrazovanjem generacija koje će biti slobodne da pokažu sve svoje potencijale, mi možemo imati kadrove koji će biti kompetentni s vremenom u kojem žive“ istakao je Karić.

U svom obraćanju, rektor Univerziteta Bihać, prof.dr. Refik Šahinović je govorio o značaju Islamskog pedagoškog fakulteta za Univerzitet, kojem on daje dodatni sjaj i ukras, obrazujući kadrove koji će propagirati duhovnost, moral i patriotizam.

Trnovit put do uspjeha

Muftija prof. Hasan ef. Makić je podsjetio na vremena osnivanja ovog Fakulteta, koji je 1996. godine osnovan kao Islamska pedagoška akademija, prošavši od tad pa do danas, trnoviti put do uspjeha i onoga na čemu je danas.

„Sve je počelo kada sam sastavio elaborat, kojeg sam dostavio Rijasetu Islamske zajednice, a koji je govorio o postojanju realne potrebe za osnivanjem ovakve jedne institucije na ovim prostorima. Danas, nakon 17. godina rada i djelovanja ove islamske visokoobrazovne institucije, svi skupa možemo biti ponosni i na ovu ustanovu, njene uposlenike i studente“ završio je Muftija, proučivši na kraju dovu i poželjevši svim promoviranim dilpomantima puno sreće i uspjeha u budućem radu i djelovanju.

Na kraju su dodijeljene nagrade najboljim studentima, zahvalnice profesorima zaslužnim za razvoj Fakulteta i uručene diplome svim diplomantima.

F.V.

 

.