Previous Next

Promovirana "Studija o sociopatološkim pojavama s posebnim osvrtom na USK"

U Amfiteatru Islamskog pedagoškog fakulteta (IPF) u Bihaću povodom 10. godišnjice osnivanja Odsjeka za socijalnu pedagogiju i duhovnu skrb danas je održana promocija "Studije o sociopatološkim pojavama s posebnim osvrtom na USK".
Na ovoj Studiji su kontinuirano tokom ljetnog semestra 2022. godine, a u okviru predmeta Socijalna patologija, radili apsolventi Socijalne pedagogije i duhovne skrbi pod mentorstvom svojih profesora.
Promotori Studije bili su njeni urednici i recenzenti: prof. dr. Hariz Šarić, dr. Nedim Čirić i mr. Smaila Balić Rahmanović.
Prisutnima se obratio dekan fakulteta prof. dr. Hajrudin Hodžić, a u ime autora Studije diplomantica Amela Balić.
- Prikupljeni su značajni epidemiološki podaci sa područja USK o zastupljenosti društvenih devijacija i date su konkretne smjernice i mjere strategije za prevenciju, rehabilitaciju i resocijalizaciju sociopatoloških slučajeva. Dobiveni rezultati govore koliko su društvene devijacije u porastu i kako je ovom društvu neophodan stručni kadar, prvenstveno socijalni pedagog, koji svojim kompetencijama može odgovoriti savremenim socijalnim izazovima - navedeno je.
Događaju su prisustvovali premijer USK Mustafa Ružnić, ministar unutrašnjih poslova Nermin Kljajić, ministar za prostorno uređenje i okoliš Adnan Alagić, predstavnici ministarstva obrazovanja USK, predstavnik grada Cazina Jusuf Bajrektarević, predstavnici Centra za socijalni rad Cazin i drugi značajni gosti i studenti.
Organizatori se nadaju da će promocija ove Studije poslužiti kao osnova za dalje zajedničko djelovanje na polju poboljšanja socijalnog sistema USK.
(Preporod.info)

Studija o sociopatološkim pojavama s posebnim osvrtom na USK