Previous Next

Radionica Vozim iako ne hodam

U prostorijama Islamskog pedagoškog fakulteta jučer se održala radionica pod nazivom „Vozim iako ne hodam“ u organizaciji Saveza paraplegičara USK, a uz podršku Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK-a. Svrha ove radionice je inovativna, preventivna i neformalna edukacija mladih iz oblasti sigurnosti u saobraćaju kroz podizanje svijesti o rizicima i posljedicama koje donosi neodgovorno ponašanje u saobraćaju, kao što je prekoračenje brzine, upotreba alkohola i opojnih droga, nevezanje sigurnosnog pojasa i korištenje mobitela prilikom vožnje. Studenti su imali priilku da čuju životne priče nastradalih, kao i poteškoće sa kojima se suočavaju, ali i da nauče 10 zlatnih pravila života vrijednih, a neki od njih su: – Ja želim sebi i drugima sigurnost i obećavam:
-Da ću upoznavati i poštovati saobraćajna pravila (propisi služe da nas sve zaštite)
-Da ću koristiti sigurnosni pojas (odgovoran sam za sve putnike u vozilu)
-Da ću voziti u skladu sa ograničenjem brzine i da ću održati odstojanje prilagođeno uslovima vožnje (moj automobil je napravljen od metala – a pješaci nisu).
Na kraju su izlagači poručili studentima njihov životni moto, a on glasi: „Heroj je onaj ko ima hrabrosti za svoju sudbinu.“