Previous Next

Studenti IPF-a obilježili mjesec roza vrpce

Studenti četvrte godine na odsjecima Islamska vjeronauka i Socijalna pedagogija i duhovna skrb Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću danas su se pridružili globalnoj akciji nošenja roze vrpce u znak podrške oboljelima od raka dojke i prevencije ove zloćudne bolesti.

Rak dojke je uzrok svake pete smrti u ženskoj populaciji i najčešći pojedinačni uzrok smrti žena, iza moždanog udara i bolesti srca. Smatra se da se čak 90% oboljelih može izliječiti ukoliko se bolest otkrije u početnom stadiju.

Tokom mjeseca oktobra, u cijelom svijetu se kroz različite aktivnosti nastoji povećati svijest o učestalosti i težini ovog oboljenja. U europskim zemljama se svake dvije minute otkrije jedan novi slučaj raka dojke, a svakih šest minuta zbog ove bolesti umre po jedna žena.

Prema Zavodu za javno zdravstvo FBiH, jedini način smanjenja smrtnosti su poboljšanje kvalitete života oboljelih i reduciranje štetnih navika, podizanje svijesti o potrebi aktivne brige za svoje zdravlje, usvajanje zdravog stila života, zdravstvena edukacija i rana detekcija. Metode za rano otkrivanje raka dojke su: samopregled, liječnički pregled, UZV pregled dojki i mamografija.