Previous Next

Studenti Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću na edukativnoj ekskurziji u Turskoj

Studenti Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću u pratnji dr. sc. Nedima Čirića i koordinatora studentskog doma Bekira Alića, realizirali su sedmodnevnu edukativnu ekskurziju u Istanbulu. Cilj ekskurzije bio je da se studenti upoznaju sa vjerskim životom, historijskim znamenitostima, te kulturnom baštinom i običajima grada Istanbula. Prilikom boravka u Turskoj, posjećen je veći broj destinacija.

Historijski muzej Panorama 1453 u Istanbulu otvoren je 31. januara 2009. godine, čiji sadržaji prikazuju osvajanje grada Konstantinopolja, glavnog grada Vizantijskog carstva, od strane trupa osmanskog sultana Mehmeda Osvajača 29. maja 1453. godine. Posjećen je i kompleks džamije Fatih, koji je bio vjerska i društvena građevina neviđene veličine i složenosti izgrađena u Istanbulu između 1463. i 1470. godine po nalogu Fatiha Sultana Mehmeda, a posjećena je i džamija sultana Ahmeda u Istanbulu koja ima šest minareta, poznata kao Plava džamija, čija unutrašnjost je prekrivena sa preko 20.000 plavih pločica, te planetarno poznata Aja Sofija kao jedna od najljepših vjerskih građevina na svijetu.

Nakon obilaska centralne jezgre grada Istanbula, studenti su jedan dan iskoristili za krstarenje Bosforom, kako bi uživali u prelijepim pogledima s mora na kopno, pri čemu je profesionalni vodič upoznao studente o najvažnijim znamenitostima pojedinih građevina.

U sklopu slobodnih aktivnosti, studenti su svakodnevno obilazili i Grand Bazar u Istanbulu, jednu od najvećih i najstarijih pijaca na svijetu, poznata kao Kapali čaršija, sa 61 natkrivenom ulicom i preko 4.000 trgovina na ukupnoj površini od 30.700 m².

U sklopu posjete brdu Pierre Loti koji je poznat po spektakularnoj vožnji žičarom i pogledima na Zlatni rog, smješten u Eyüpu, oko 6 kilometara od mosta Galata u Eminönüu, studenti su posjetili i džamiju Eyup Sultan koja važi za jednu od poznatijih džamija u islamskom svijetu. Smještena je na mjestu gdje se gradske zidine Istanbula sastaju sa Zlatnim rogom, a uz koje se nalazi i turbe Eyup Sultana, koji vrijede za najposjećenije lokacije brojnih turista u Gradu na Bosforu. Pored navedenog studenti su posjetili Ortakoy, gdje su obišli Ortakoy džamiju koja je izgrađena u 18. vijeku i smještena uz samu obalu mora.

U petak, studenti su obavili džuma namaz u Čamlidža džamiji izgrađena u osmansko-seldžučkom stilu sa elementima moderne gradnje, koja je inače najveća novoizgrađena džamija u modernoj Turskoj, smještena na brdu na azijskoj obali Bosfora, odakle se pogled širi na gotovo cijeli Istanbul.

Prilikom napuštanja Turske, studenti su svratili u grad Edirne nedaleko od granice sa Grčkom i Bugarskom. Edirne je bio glavni grad Osmanlijskog carstva od 1365. do 1453. godine. U Edirneu, kao i u ostatku tadašnjeg carstva sultani i paše su podizale objekte kako bi zauvijek ostavili svoj trag. Tako su u Edirneu nastala neka od remek-djela osmanske arhitekture, a među njima izdvaja se džamija Selima II, poznata kao Selimija, koja se nalazi na UNESCO-ovoj listi svjetske kulturne baštine.

Na kraju, zahvaljujemo se atašeu za vjerska pitanja u ambasadi Republike Turske  u Sarajevu dr. Yunusu Kelesu, koji je studentima obezbijedio smještaj u Istanbulu, a posebnu zahvalu dugujemo vrijednim domaćinima iz studentskog doma u mjestu Buyukcekmeci, koji su svojom ljubaznošću i susretljivošću uljepšali boravak našim studentima.