Previous Next

Svečanost povodom godišnjice Fakulteta i promocije diplomanata i magistranata

Na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću upriličena je svečanost povodom 27. godišnjice od osnivanja i 20. promocije diplomanata i magistranata Islamskog pedagoškog fakulteta (IPF) u Bihaću, te je ovom prilikom je promovisano 34 diplomanta i jedan magistrant.

Na prijedlog dekana ove ustanove, Nastavno-naučno vijeće je dodijelilo posebno priznanje za nesebičnu podršku u osnivanju, razvoju i jačanju Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću, kao i uvođenje nastavnog predmeta islamske vjeronauke u sistem obrazovanja Unsko-sanskog kantona, dugogodišnjem rukovodiocu Vjersko-prosvjetne službe Islamske zajednice mr. Muharem-ef. Omerdiću.

- Naglašavamo da je 23. decembar najvažniji dan u historiji našeg fakulteta. Ovaj dan je poseban i po tome što promoviramo 20. generaciju diplomanata i magistranata, te što se susrećemo sa zaslužnim ljudima za uspješno funkcionisanje ove ustanove i na prigodan način im se zahvalimo. Koristim priliku da čestitam diplomantima i magistrantima, te njihovim nastavnicima i roditeljima na velikom postignuću i želim im još mnogo uspjeha u njihovom životu. Ova ustanova je kao i sve druge prolazila kroz različite etape sazrijevanja.

Danas možemo kazati da imamo ustanovu koja je na ponos Islamske zajednice, Univerziteta u Bihaću i cijelog društva.

U ime nastavnika i zaposlenika, obećavam da ćemo raditi naporno i predano da ova ustanova svakim danom bude bolja i kvalitetnija i na ponos svima onima koji su dio ove ustanove na bilo koji način - izjavio je dekan Hodžić.

Dekan Hodžić je uručio posebno priznanje mr. Muharem-ef. Omerdiću.

Ističući svoj ponos i zadovoljstvo kada god posjeti ovaj fakultet, rektor Univerziteta u Bihaću prof. dr. Fadil Islamović je naglasio da je ova ustanova jedan od važnih stubova Univerziteta u Bihaću.

- Ovom promocijom započinjemo ovogodišnji ciklus promocija diplomanata, magistranata i doktoranata na našem univerzitetu. S posebnom pažnjom gledamo na naš Islamski pedagoški fakultet u sklopu Univerziteta u Bihaću. Iako je osnivač Islamskog pedagoškog fakulteta Sabor Islamske zajednice, odnos kojeg gradi uprava ovog fakulteta s Rektoratom Univerziteta u Bihaću pokazuje visok stepen poštovanja i saradnje - naglasio je rektor Islamović.

Prisutnima se obratio i muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić.

On je u svojstvu predsjednika Upravnog odbora ovog fakulteta istakao da je zadovoljan radom i zalaganjem, kako rukovodstva i nastavnog osoblja, tako i studenata ovog fakulteta.

Osvrnuo se i na ulogu koju je imao mr. Muharem-ef. Omerdić u afirmaciji ovog fakulteta i Islamske zajednice u cjelini.

- Bogu smo zahvalni na prilici da naše ustanove poput Islamskog pedagoškog fakulteta ima priliku da učestvuje u odgoju i obrazovanju naših studenata.

Odsjeci koji djeluju na ovom fakultetu su opravdali svoje postojanje, te se nadamo da ćemo u narednom periodu proširiti lepezu ponude za one oblasti koje nisu zastupljene, a za koje ovaj fakultet ima kapaciteta i spremnosti da ih inkorporira u svoj sistem.

Posebno mi je drago da smo danas ugostili mr. Muharema-ef. Omerdića, koji je svojim djelovanjem u Islamskoj zajednici bio sudionik, kreator i realizator najvažnijih projekata koji su danas stub djelovanja Islamske zajednice - poručio je muftija Kudić.

Predstavnik Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini je bio dr. Ekrem Tucaković, voditelj Odjela za visoko obrazovanje.

On je čestitao svim akterima koji su zaslužni da imamo mogućnost da bude promovisano 35 novih svršenika prvog i drugog ciklusa studija na ovom fakultetu.

- Svaki put kada smo u prilici da promovišemo nove diplomante, magistrante i doktorante, smatramo posebno važnim danom za Islamsku zajednicu. Uz čestitke svima, smatram da je važno da svoje znanje i kompetencije stave na raspolaganje zajednici i da budu korisni članovima svoga društva. To je primarna zadaća zbog koje se školuju i zbog koje postoje obrazovne ustanove Islamske zajednice. Rukovodstvo oličeno u dekanu ovog fakulteta i profesorima ima apsolutnu podršku reisu-l-uleme Husein-ef. Kavazovića i direktora Uprave za obrazovanje i nauku dr. Dževada Hodžića, te se nadam da ćemo i u narednom periodu svjedočiti brojnim uspjesima ovog kolektiva i njihovih studenata - poručio je dr. Tucaković.

Ovo je bila prilika da se nagrade najbolji studenti, pa je s toga dobitnica Zlatne plakete s prosjekom ocjena 9,53 Amela Balić, dok će Srebrena i Bronzana plaketa ostati u rukama Nudžejne Vojić i Ernese Velagić.

Magistrant Amir Đulić je dobitnik Zlatne plakete kao najbolji student II ciklusa.

Studenti Najla Pajić, hafiz Ahmed Delić, Azra Bosnić, Melisa Mujić i Amina Dizdarević, dobitnici su Priznanja za najbolje studente godine i odsjeka kojeg pohađaju.

- Danas smo bili svjedoci jednog izuzetno lijepog događaja na našem fakultetu. Mnogo je prepreka na putu ostvarenja znanja i akademskih titula, ali je najvažnije da vjeruješ u svoj uspjeh i da uložiš maksimalan trud da to i ostvariš. Danas smo svjedoci da je uloženi trud zaista vrijedan samo ovog osjećaja, a da ne govorim koliko nam otvara puteva i šansi za našu budućnost. Planiram upisati drugi ciklus studija, te se i ubuduće planiram baviti socijalnim radom, jer smatram da je ovo veoma plemenito zanimanje i smatram da socijalni pedagog zavrjeđuje značajniji status u društvu nego li je on sada - izjavila je dobitnica Zlatne plakete Amela Balić.

(Preporod.info)