Previous Next

Udruženje gluhih i nagluhih u partnerstvu sa IPF-om uspješno organiziralo kurs znakovnog jezika

Udruženje gluhih i nagluhih grada Bihaća u saradnji sa Islamskim pedagoškom fakultetom Univerziteta u Bihaću uspješno je okončalo 14. po redu kurs znakovnog jezika. Veliki Interes za učenjem ovog jezika uz nastavno osoblje, pokazali su i studenti ovog fakulteta.
Kurs znakovnog jezika je višemjesečni projekt Udruženja gluhih i nagluhih osoba Bihać. Realiziran je u saradnji s predstavnicima Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću, čiji su studenti pokazali veliko interesovanje za ovu edukaciju. Zanimanje za učenje znakovnog jezika pored studenata Odsjeka socijalne pedagogije i duhovne skrbi pokazali su i studenti Odsjeka Islamske vjeronauke. Kažu da su sretni jer će s osobama oštećenog sluha moći lakše komunicirati i pružiti im adekvatnu pomoć, a samim tim njihov položaj u društvu podići na viši nivo.
Kurs je počeo 12. septembra, a završen je danas svečanom dodjelom uvjerenja i certifikata studentima i profesorima. Kažu da su sretni što su bili dio ove edukacije uz želju da znakovni jezik bude uveden u škole barem kao izborni predmet, pa i u neformalnu edukaciju kako bi društvo postalo otvorenije, pristupačnije, korektnije i inkluzivnije prema osobama oštećenog sluha.

rtvusk.ba