Previous Next

Uručene diplome za 49 diplomanata i 4 magistranta IPF-a u Bihaću

Na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću, na 26. godišnjicu od osnivanja ovog fakulteta, podijeljene su diplome za 49 diplomanata i četiri magistranta ovog fakulteta. Ovo je, također, bila prilika da se dodijele priznanja i nagrade za nastavnike i studente prvog i drugog ciklusa studija.

Dobrodošlicu gostima i svoje čestitke diplomantima, magistrantima i njihovim nastavnicima uputio je dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću prof. dr. Hajrudin Hodžić.

Iskazao je zahvalnost osnivaču, tj. Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini, te Univerzitetu u Bihaću i Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK-a. Zahvalnost je uputio i medresi „Reis Džemaludin-ef. Čaušević“ u Cazinu na izuzetnoj saradnji i kontinuiranoj podršci. Osvrnuo se i na rad fakulteta, a posebno na one aktivnosti koje povezuju ovu visokoškolsku ustanovu sa širom društvenom zajednicom.

- Danas je za nas poseban dan. Ne samo zbog toga što promoviramo naše diplomante i magistrante, već što je na današnji dan prije 26 odlukom Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini formiran Islamski pedagoški fakultet u Bihaću. Tokom novembra i decembra 2021. smo realizirali preko deset vannastavnih aktivnosti za naše studente i za sve građane grada Bihaća i Unsko-sanskog kantona. Opredjeljeni smo da predano radimo kako bi realizovali naše misijske zadatke, a jedan od njih je svakako da budemo na usluzi našem narodu na razne načine - izjavio je dekan Hodžić.

Predsjednik Upravnog odbora Islamskog pedagoškog fakulteta muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić u svom obraćanju je istakao prednosti koje imaju diplomanti i magistranti ovog fakulteta. Čestitao je dekanu, kao i njegovim prethodnicima na uspješnom rukovođenju ove ustanove, te profesorima na trudu, zalaganju i odgoju novih generacija.

- Islamski pedagoški fakultet u Bihaću je za Islamsku zajednicu u Bosni i Hercegovini od velikog značaja. Opravdanost osnivanja ovog fakulteta potvrđuju brojni studenti koji na raznim poslovima koje obavljaju pokazuju visok stepen znanja, odgoja i marljivosti. Mi ćemo i dalje činiti najbolje što znamo i možemo da bi naši studenti nakon što završe ovaj fakultet bili bolji i plemenitiji ljudi i da predano služe našem narodu i zajednici u kojoj žive i djeluju - poručio je muftija Kudić.

Dugogodišnjem saradniku Islamskog pedagoškog fakulteta U Bihaću prof. dr. Fehimu Rošiću dodijeljeno je priznanje za nesebičanu podršku u razvoju i jačanju Islamskog pedagoškog fakulteta.

Komisija za izbor najboljeg diplomskog rada je dodijelila priznanje diplomantici Elmi Hušić, koja je odbranila diplomski rad rad na temu „Uloga medijatora u sprečavanju razvoda braka“.

Diplomantica koja je dobila zlatnu plaketu sa prosjekom ocjena 9,62 je Ema Šahinović, Elmi Hušić je pripala srebrena plaketa, dok je dobitnica bronzane plakete Amra Džajić.

- Zahvalna sam i prije svega sretna što sam u protekle četiri godine kao student Islamskog pedagoškog fakulteta bila dio ovakvog kolektiva. Uistinu, svaki trud, rad, ustrajnost i požrtvovanost se isplate. Ovim putem pozivam sve mlade ljude, da na putu sticanja znanja i usavršavanja ulože svoj maksimum, da se ne zadovoljavaju sa prosječnim rezultatima i vrijednostima, jer mi svi posjedujemo potrebna znanja, vještine i sposobnosti za velike stvari - kazala je diplomantica Ema Šahinović.

Najbolji magistrant sa prosjekom ocjena 10,0 je Senaid Haskić dugogodišnji profesor Islamske vjeronauke i društveni aktivista.

- Ja sam čovjek koji već dvadeset godina radi u obrazovanju i meni je tokom cijelog mog radnog iskustva bilo prirodno i neophodno da svakodnevno učim. Ovo ne znači da ovaj studij nije bio izazov za mene. Naprotiv!On mi je proširio vidike i dodatno osvijestio moje lično mišljenje i stav da je neophodno cijeli život učiti. Taj segment cjeloživotnog učenja je danas vrlo atraktivan. Međutim, mislim da je on u velikoj mjeri definiran tehnološko-ekonomskom revolucijom u čemu, po mom skromnom sudu, nedostaje senzibiliteta za odgojnu komponentu. Ja kao prosvjetni radnik sam fokusiran na odgojne aspekte tog učenja i poučavanja i želim nastaviti dalje da se bavim pedagogijom kroz prizmu onoga što ja u stvari jesam i što jeste moj sistem vrijednosti - naglasio je Senaid Haskić

Na kraju je dovu proučio bivši muftija bihaćki Hasan-ef.Makić, te je uslijedila svečana zakletva koja je obavezala nosioce diploma da će stečeno znanje dosljedno prenositi, proširivati ga i sprovoditi u praksi i da će se truditi da služe dobru, domovini i ljudima bez obzira na njihovu vjersku, rasnu ili nacionalnu pripadnost.

Odlukom Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini 23. decembra 1995. osnovana je Islamska pedagoška akademija u Bihaću, današnji Islamski pedagoški fakultet.

Islamski pedagoški fakultet je jedan od sedam članica Univerziteta u Bihaću i jedan važan stub kulture, obrazovanja i nauke na području Unsko-sanskog kantona.

(Preporod.info)