BOGOBOJAZNOST KAO TERAPIJA ZA STRAHOVE I FOBIJE

Autor(i)

  • Muharem Štulanović Islamski pedagoški fakultet u Bihaću

DOI:

https://doi.org/10.52535/27441695.2020.12.41-64

Ključne riječi:

strah od Allaha, bogobojaznost, fobija, pozitivni strah, zikr

Sažetak

su klaustrofobija (od zatvorenih prostora), agorafobija (od otvorenih prostora), akrofobija (od visine), dentofobija (strah od stomatologa), fobija od socijalnih (društvenih) situacija, ksenofobija (strah ili mržnja prema strancima), određenih životinja, kao što su: zmije, pauci, ptice, miševi, štakori; prirodnih pojava: poplava, grmljavine, leda; krvi i ozljeda; specifičnih situacija kao što je letenja avionom, vožnja liftom itd
Fobije i strahovi mogu biti različitog intenziteta, od malih do smrtnih strahova.
Živimo u savremenom dobu, navikavamo se i patimo od jedne nove vrste planetarne fobije, a to je strah od zaraze koronavirusom.
Uzvišeni Allah spominje strah kao sredstvo iskušenja, ispita pa i kazne. Tako puhanje u rog na Sudnjem danu spominje kao kosmičko buđenje osjećaja smrtnog straha koji će prethoditi uništenju i smrti svih živih stvorenja:
ونُفِخَ فِي الصُّورِ فَصَعِقَ مَن فِي السَّمَاوَاتِ وَمَن فِي الْأَرْضِ إِلَّا مَن شَاءَ اللَّهُ ۖ
I u Rog će se puhnuti, i umrijeće oni na nebesima i oni na Zemlji, ostaće samo oni koje bude Allah odabrao (Kur'an, 39: 68);
U komentaru ovog ajeta i kroz tefsirske eksplikacije navodi se hadis :
" يُنْفَخُ فِي الصُّورِ ثَلاثَ نَفَخَاتٍ: الأولى: نَفْخَةُ الفَزَعِ, والثَّانِيَةُ: نَفْخَةُ الصَّعْقِ, والثَّالِثَةُ: نَفْخَةُ القِيَامِ لِرَبِّ العَالَمِينَ تَبَارَكَ وَتَعَالَى، يَأْمُرُ اللهُ إسْرَافِيلَ بالنَّفْخَةِ الأولى, فَيَقُولُ: انْفُخْ نَفْخَةَ الفَزَعِ, فتَفْزَعُ أهْلُ السَّمَاوَاتِ وأهْلُ الأرْضِ إلا مَنْ شَاءَ اللهُ"
Puhnut će se u Rog tri puta:
da izazove smrtni strah,
smrt,
ustajanje pred Gospodarem svjetova.
Uzvišeni će narediti Israfilu: - Puši prvo za smrtni strah! Od njega će se prepasti stanovnici zemlje i nebesa, osim onih za koje Uzvišeni htjedne da se ne prepadnu...
Uzvišeni Allah kada govori o iskušenjima na ovom svijetu započinje upravo s vidom kušnje - strahom:
وَلَنَبْلُوَنَّكُم بِشَيْءٍ مِّنَ الْخَوْفِ وَالْجُوعِ وَنَقْصٍ مِّنَ الْأَمْوَالِ وَالْأَنفُسِ وَالثَّمَرَاتِ ۗ وَبَشِّرِ الصَّابِرِينَ
Mi ćemo vas dovoditi u iskušenje malo sa strahom (mrvicom straha, količinom koju čovjek može podnijeti) i gladovanjem, i time što ćete gubiti imanja i živote i ljetine. A ti obraduj strpljive/izdržljive (Kur'an, 2: 155).
U ovom radu želimo da progovorimo samo o jednoj vrsti straha koju vjernik treba da posjeduje i osjeća kao poticaj i stimulans svih svojih životnih aktivnosti, a to je strah od dragog Boga, strahopoštovanje ili bogobojaznost, bogoštovanje koje osjeća ili treba osjećati spram uzvišenog Stvoritelja! Kada se čovjek naoruža s ovim vidom pozitivnog straha, onda nestaju drugi strahovi; strahovi od jakog i nadređenog: direktora, vladara, kralja, predsjednika, ministra, policajca itd. Prema tome, bogobojaznost i strah od Boga je terapija za sve druge vidove fobija i strahova.

Downloads

Objavljeno

28.12.2020

Način citiranja

Štulanović, M. (2020) “BOGOBOJAZNOST KAO TERAPIJA ZA STRAHOVE I FOBIJE”, Zbornik radova Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću. Bihać, 12(12), pp. 41–64. doi: 10.52535/27441695.2020.12.41-64.

Broj časopisa

Rubrika

Articles

Najčitaniji radovi istog (istih) autora

1 2 > >>