POTREBA ZA FETVOM IZ-E BIH O SVJEDOČENJU ZA RAZVOD BRAKA I POVRAT ŽENE

Autor(i)

  • Muharem Štulanović Islamski pedagoški fakultet u Bihaću

DOI:

https://doi.org/10.52535/27441695.2021.13.45-61

Ključne riječi:

Brak, bračna zajednica, razvod, rastava, svjedočenje kod rastave i razvoda, postbračno čekanje/iddet

Sažetak

Općepoznato je da bračno, porodično pravo i razvod imaju svoju pravnošerijatsku regulativu koju su obradili pravnici s pravnog i fikhskog aspekta. Rastava braka postaje izvršena izgovorom i terminima koji znače razvod nakon završenog postbračnog pričeka .
-Grupa uleme je na stajalištu da se razvod računa u situaciji kada suprug (pravni adresat) izgovori termine/izraze neopozivog razvoda, pa makar i ne namjeravao rastavu po hadisu:
ثَلَاثٌ جِدُّهُنَّ جِدٌّ وَهَزْلُهُنَّ جِدٌّ:النِّكَاحُ،وَالطَّلَاقُ، وَالرَّجْعَةُ
Tri stvari su ozbiljne i u šali: brak, razvod i vraćanje žene u bračnu zajednicu.
-Ulema islamskog ummeta slaže se da je osnova razvoda jezički izgovor termina/izraza koji znače razvod što se može iskazati i pismeno, kao i znakovnim jezikom i išaretom. U tom smislu su kur'ansko-hadiski tekstovi i norme koje govore o razvodu.
-Razvod je jezički, verbalni postupak od strane supruga koji daje razvod svojom autonomijom volje. To je njegovo diskreciono pravo, a ne ugovor u kojem treba da se podudare dvije volje ili ženina dozvola.
-U ovom vremenu, kada vlada opća pokvarenost i nemoral, ljude treba obavezivati na registraciju i zapisivanje važnih ali i manje važnih ugovora kako bi se spriječilo uzimanje, prisvajanje ili propadanje prava koja nisu zabilježena i zapisana te tako zaustavile svađe i netrpeljivosti zbog imovinskih i drugih nesporazuma.
-U tom smislu su svjedočenje i registracija braka, a isto tako rastave i razvoda, postali potreba u IZ BiH uz poznatu činjenicu da je to uobičajena praksa u konvencionalnom pravu kao i u nekim savremenim, muslimanskim zemljama.

Downloads

Objavljeno

22.01.2022

Način citiranja

Štulanović, M. (2022) “POTREBA ZA FETVOM IZ-E BIH O SVJEDOČENJU ZA RAZVOD BRAKA I POVRAT ŽENE”, Zbornik radova Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću. Bihać, 13(13), pp. 45–61. doi: 10.52535/27441695.2021.13.45-61.

Broj časopisa

Rubrika

Articles

Najčitaniji radovi istog (istih) autora

1 2 > >>