KOLEKTIVNE DUŽNOSTI: VJERSKA OBAVEZA I NUŽNOST U REFORMI UMMETA

Autor(i)

  • Sulejman Topoljak Islamski pedagoški fakultet u Bihaću

Ključne riječi:

kolektivne obaveze, individualne obaveze, islam, šerijat, ummet, odgovornost, reforma, individualni i kolektivni interesi

Sažetak

Mnogobrojni su razlozi savremene civilizacijske i kulturne zaostalosti muslimana u odnosu na ostale narode, kulture i civilizacije. To je posebna neiscrpna i teška tema koja nije predmet naše studije o kojoj se mnogo pisalo, piše, raspravlja i promišlja. Zaostalost muslimana danas je samo posljedica, a glavni, možda i jedini njen uzrok, je pogrešno, parcijalno i neispravno poimanje, razumijevanje, prihvatanje i primjena islamskog vjerovanja i učenja od strane samih savremenih muslimana.

Ispravno vjerovanje i učenje trebaju da kod muslimana profiliraju ispravnu i uravnoteženu percepciju i viziju kosmosa, života i čovjeka i njegovog odnosa prema Bogu, prirodi i ostalim stvorenjima. Bez ispravnog formatiranja svijesti o navedenim istinama kod muslimana nezavidna situacija ummeta se ne može i neće promijeniti.

U tom kontekstu ova studija namjerava potencirati jednu od najvažnijih institucija u šerijatu, instituciju kolektivnih obaveza, bez koje, po nama, ne može biti vjerske, civilizacijske a ni kulturne reforme ummeta. Ta institucija je već odavno skoro u potpunosti zanemarena u ovosvjetskom civilizacijskom i kulturnom segmentu, a na vjerskom je uveliko svedena i ograničena samo na neke njene obredne  aspekte.

Studije će pokušati, u okvirima dostupnog prostora i postavljenih pravila, osvijetliti najbitnije reformatorske dimenzije institucije šerijatskih kolektivnih obaveza el-fardul-kifajeh s ciljem  isticanja i ukazivanja na njenu važnost, značaj i reaktiviranje što je neophodno za opstanak, renesansu i napredak ummeta.

Downloads

Objavljeno

06.02.2023

Način citiranja

Topoljak, S. (2023) “KOLEKTIVNE DUŽNOSTI: VJERSKA OBAVEZA I NUŽNOST U REFORMI UMMETA”, Zbornik radova Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću. Bihać, 14(14), pp. 13–34. Available at: https://ipf.unbi.ba/ojs/index.php/zbornik/article/view/226 (Accessed: 14 July 2024).

Broj časopisa

Rubrika

Articles

Najčitaniji radovi istog (istih) autora

1 2 > >>