POZICIJA ARAPSKOG JEZIKA NA GLOBALNOM NIVOU

Autor(i)

  • Hajrudin Hodžić Islamski pedagoški fakultet u Bihaću

Ključne riječi:

arapski jezik, globalni jezik, Kur'an, izazovi, budućnost

Sažetak

Arapski jezik je jedan od pet najraširenijih jezika na svijetu, a pojava islama i objava Kur'ana na arapskom jeziku je glavni razlog njegove široke rasprostranjenosti na globalnom nivou.

Arapski jezik je kroz historiju imao veliki utjecaj na sve jezike muslimanskih naroda, a svi sljedbenici islama gaje pozitivne emocije spram jezika na kojem je objavljena posljednja Božija objava, zbog čega ulažu značajan trud da nauče arapski alfabet i pravilno uče Kur'an.

Budućnost arapskog jezika je svijetla iz više razloga. Pored činjenice da je to jezik Kur'ana, za kojeg se Uzvišeni Allah obavezao da će ga čuvati do Dana sudnjega, jedan od razloga svijetle budućnosti arapskog jezika jeste i visoka stopa nataliteta u arapskom svijetu u odnosu na ostale zemlje svijeta, kao i civilizacijske vrijednosti koje krase narod koji govori ovim jezikom.

Downloads

Objavljeno

06.02.2023

Način citiranja

Hodžić, H. (2023) “POZICIJA ARAPSKOG JEZIKA NA GLOBALNOM NIVOU”, Zbornik radova Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću. Bihać, 14(14), pp. 209–226. Available at: https://ipf.unbi.ba/ojs/index.php/zbornik/article/view/235 (Accessed: 17 June 2024).

Broj časopisa

Rubrika

Articles

Najčitaniji radovi istog (istih) autora